O kávě

Káva Brazil Cerrado

Káva Brazil Cerrado, jak už název napovídá, pochází z regionu Cerrado a je  nejznámější Brazilskou kávou. Brazílie je se svými 30 % světové produkce největším exportérem kávy na světě. Šálek kávy připravený z těchto zrn překvapí svojí čistou krémovou chutí. Tato skvěle chuťově vyvážená káva má nízkou aciditu. Kávová zrna jsou 100 % arabica a řadí se mezí nejlepší Brazilské kávy. Káva se pije jako jednodruhová, ale hodí se taky do kávových směsí pro přípravu báječného espressa.

O REGIONU CERRADO

Region Cerrado se nachází na jihozápadu Brazílie a rozkládá se pře několik brazilských států. Největší kávové plantáže se převážně nacházejí ve státě Minas Gerais. Cerrado se rozkládá přes subtropický a tropický pás. Můžeme zde najít husté lesy, močály, rozlehlé louky a největší savanu v Jižní Americe. Jednotlivé plantáže mohou zabírat plochu od 100 do 3000 hektarů. Káva roste v nadmořské výšce 400 až 1250 metrů. Plantáže se rozprostírají na obrovském území, díky tomu poskytují kávovníky ohromné množství kávových zrn. Jednotné klima a plochá krajina umožňuje efektivní mechanický sběr a zpracování. Sběr probíhá od května do září.

ZPRACOVÁNÍ KÁVOVÝCH ZRN

Proces zpracování kávových třešní podléhá přísné normě. Třešně se nejprve roztřídí podle barvy a hustoty, zelené nezralé třešně se vytřídí a použijí v méně kvalitní kávě. Farmáři používají k třídění vodní kanály, kdy nezralé nebo hrozny se špatně vyvinutým zrnkem plavou na hladině. Zralé třešně klesnou na dno. Zralé třešně se okamžitě přemístí na sušící terasy. Většina farem využívá přirozený proces sušený při kterém zůstává zrnko při sušení v třešni. Tak získá zrno více ovocnou a lehce zemitou chuť. Pektinová vrstva se dostane do zrna a káva tak získá vyšší sladkost. Ze suchých zrn se následně odstraní zbytky dužiny a slupky. Takto upravená zelená zrna jdou do místních pražíren nebo na export.

Každá farma v závislosti na dostupné infrastruktuře a technologiích využívá odlišný způsob zpracování kávy. Některé jsou více tradiční, jiné v průběhu zpracování využívají více mechanizace.

CHARAKTER KÁVY

Káva z regionu Cerrado se vyznačuje sladkými ovocnými tóny a krémovou strukturou. Chuť je vybalancovaná oříškovočokoládová nebo karamelová s nízkou aciditou. Nejlépe si šálek brazilské kávy můžete vychutnat s čokoládovým dortem nebo s kombinací čokolády a lesního ovoce.

ZÁVĚR

Brazilská káva je nejznámější na světě. A region Cerrado je jejím největším zástupcem. Tuto kávu jsem zvolil do směsi s šalvějí lékařskou a ginkgo bilobou. Chuť kávy je v dokonalé harmonii s mírnou hořkostí extraktů ze šalvěje a ginkgo biloby.

Zdroje, z kterých jsem čerpal:

  • medium.com
  • espressocoffeeguide.com
  • interamericancoffee.com
  • atlanticacoffee.com
  • coffeeblenders.com
  • wikipedia.org
  • čokoládový dort
  • čokoládový dort s lesním ovocem
Back to list

Related Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *