Léto je v plném proudu. Teploty se pomalu šplhají k 30 °C a výše. A to je přesně ten pravý čas na vychlazený koktejl. Když se řekne chlazený koktejl, asi vás jako první ingredience nenapadne káva. Budete, ale překvapeni! Káva je skvělá základní složka mnoha osvěžujících chlazených koktejlů, které neodmyslitelně patří k létu. V tomto článku vám představím několik neodolatelných kávových koktejlů, které vás překvapí svojí originální chutí. A ve spojení s adaptogenní kávou jsou skvělým způsobem, jak se osvěžit a dodat tělu potřebnou energii během náročných horkých letních dnů. V tomto článku se dočtete o několika základních koktejlech, ve kterých je hlavní přísadou káva.
1. Cold brew coffee
Základ mnoha koktejlů, s jednoduchou přípravou. Nevýhodou je časová náročnost přípravy této kávy. Cold brew je způsoby přípravy kávy louhováním do studené vody. Mletá káva se studenou vodou louhuje mnohem déle, pro její dokonalou extrakci je potřeba alespoň 12 h. Nejvhodnější poměr je 40 g mleté kávy a 200 ml vody. S tímto poměrem se dá pohodlně experimentovat a výsledek je pokaždé jiný. Cold brew má po vylouhování sladší chuť a je méně kyselý. Podle toho, jak dlouho se káva louhujeme.
Suroviny:
40 g mleté kávy
200 ml studené vody
ledové kostky
studené mléko
Příprava:
Je nutné počítat s tím, že si musíte kávu připravit den dopředu. Namelte kávu trochu hrubě jako na přípravu frenchpressu. Kávu nasypte do uzavíratelné lahve nebo sklenice. Zalijte studenou vodu, promíchejte a uzavřete. Dejte louhovat do lednice alespoň na 12 hodin. Druhy den kávu přefiltrujte přes filtrační papír nebo jemné sítko. Káva připravená způsobem cold brew není typickým koktejlem, protože si jí můžete vychutnat i samotnou. Další variantou je kávu podávat s ledem a mlékem. Nebojte se s cold brew experimentovat a najděte si svůj vlastní způsob jak si studenou kávu vychutnat.
2. Espresso Tonic
Pokud mluvíme o letních koktejlech s kávou, nemůžeme vynechat Espresso Tonic. Espresso Tonic nabízí unikátní a osvěžující kombinaci. Tento lahodný nápoj spojuje intenzivní a aromatické chutě espressa s chutí citrusů, hořkostí a bublinkami toniku. Spojením kávy a toniku vzniká osvěžující nápoj, který vás nabije energií. Nepochybuji o tom, že tato kombinace kávy a bublinek vám bude chutnat.
Suroviny:
šálek espressa
vychlazený tonic
ledové kostky
Příprava:
Začněte přípravou espressa. Nechte ho mírně vychladnout. Vysokou sklenici naplňte ledovými kostkami, asi do 2/3. Nalijte na led vychlazený tonic a poté pomalu přilijte espresso. Pokud Nakonec ozdobte sklenici plátkem citronu, limetky nebo pomeranče. Předtím, než se napijete koktejl lehce promíchejte, aby se chutě spojily a rovnoměrně rozložily.
3. Frappé
Frappé je nápoj, který vznikl v Řecku. Jedná se o ledovou kávu vyrobenou z rozpustné kávy, cukru, vody a mléka. Termín "frappé" pochází z francouzského slova pro "ledový". Nápoj se stal populárním nejen v Řecku, ale i v jiných částech světa.
Setkat se můžete s různými variantami frappé. Například Řecké frappé se připravuje z rozpustné kávy značky Nescafé. Můžete však použít libovolnou rozpustnou kávu nebo espresso. Nevýhodou espressa je, že pěna při šlehání nenabude stejného objem jako pěna z instantní kávy.
Suroviny:
Rozpustná káva (např. Westslav, Nescafé)
2-3 lžičky cukru (dle chuti je možné nahradit ochuceným sirupem)
30 ml studené vody
60 ml studeného mléka
Ledové kostky
Příprava:
Přípravu frappé začněte smícháním rozpustné kávy, cukru a malého množství vody. Vše vyšlehejte pomocí našlehávače do hutné pěny. K promíchání můžete použít také shaker, ale tím nedocílíte nadýcháné hutsté pěny. Poté nalijte kávovou směs do sklenice naplněné ledovými kostkami a přidejte mléko podle své chuti. Frappé si můžete ochutit sirupy různých příchutí jako například vanilkovým nebo čokoládovým sirupem. Ozdobte kakaovým práškem nebo skořicí. Na vrch také můžete ozdobit šlehačkou.
4. Mazagran
Mazagran je osvěžující studený nápoj, který má své kořeny v Alžírsku. Původně se jednalo o slazenou, chlazenou kávu. V Portugalsku dostal tento jednoduchý koktejl několik úprav a stal se velmi populární. Portugalskou verzi koktejlu připravíte z kávy, citronové šťávy, cukru, vody. Mazagran je tradičně podáván s ledem, ozdobený plátkem citronu nebo lístkem máty.
Suroviny:
1 šálek silné kávy (vychlazené)
1/4 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
2 lžičky cukru (dle chuti)
1/4 šálku vody nebo sodovky (vychlazené)
Ledové kostky
Příprava:
Připravte si silnou kávu a nechte ji vychladnout. Ve vysoké sklenici smíchejte citronovou šťávu a cukr a vodu. Dobře promíchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a přidejte ledové kostky. Nyní do sklenice nalijte vychlazenou kávu a společně dobře promíchejte. Na ozdobu použijte plátek citronu, pomeranče nebo limetky a lístky máty. Vodu můžete nahradit perlivou vodou, nebo můžete vodu úplně vynechat.
Tímto způsobem si připravíte tradiční Mazagran. Pokud byste chtěli ochutnat alkoholickou variantu přidejte k citronové šťávě bílý rum. Osobně doporučuji rum Malibu.
5. Orange Cold Brew Coffee Spritz
Orange Cold Brew Coffee Spritz je osvěžující bublinkový nápoj, který kombinuje cold brew kávu s pomerančovým džusem. Budete překvapeni komplexní chutí kombinující bohatou chuťí kávy s výraznou chutí demerara cukru a osvěžující pomerančové šťávy. Tento nápoj je ideální pro ty, kteří hledají originální a osvěžující alternativu.
Suroviny:
1 šálek cold brew kávy
1/2 šálku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
1 lžíce jednoduchého sirupu (připravený z třtinového demerara cukru a vody)
Ledové kousky
Soda nebo perlivá voda
Příprava:
Připravte si cold brew podle postupu, který je popsaný výše. Nezapomeňte si ho připravit den dopředu. Káva se louhuje studenou vodou a nejlepší chuti dosáhnete, pokud kávu necháte louhovat asi 12 hodin. Dále je nutné připravit si jednoduchý sirup. Ten připravíte rozpuštěním 200 g třtinového demerara cukru ve 150 ml vody. Do sirupu přimíchejte pomerančovou šťávu a nechte vychladnout. Pomerančový sirup můžete přecedit přes cedník, abyste odstranili kousky dužiny. Do pomerančového sirupu přimíchejte cold brew. Naplňte vysokou sklenici ledem a přilijte vychlazenou směsí kávy s pomerančovým sirupem. Sklenici doplňte perlivou vodou nebo sodovkou. Na závěr ozdobte plátkem pomeranče.